reede, 19. november 2010

Suus liiv ja kõhus muld...?

Et talvel väga palju trenni ei toimu, on tugistruktuuridel tarvis tegeleda järgmise hooaja ettevalmistustega.
Minu kõige suurem mure on pikkade võistluspäevade toitlustus. No mida salata - sellistel väliüritustel on ju toit teadagi - rasvas rääsunud friikad, kahtlased vorstid või grill-liha, juurde heal juhul hiina  kapsast. Lisaks muu  sodi - krõpsud, shokolaadid, cocacola. Ja mitte odav.

Sestap, ausõna, mina hakkan ise kaasa tegema toidupakikesi (oleks ettevõtja, hakkaks krossivõitlustel pakkuma uut tervislikku, öko ja atraktiivset toitu). Toit peab olema kiiresti ampsatav, ei tohi kiiresti rikneda, piisavalt kerge seedida aga energiarikas.


Mõned mõtted, mida krossile kaasa pakkida: 
  • Piparmünditee  meega - termoses.
  • Pesto-pirukas: lehttaignale peale singiribad, selle peale möks kolmest munast, kodujuustust, ühest väikesest purgist pestost ja hapukoorest.  Möks  taignale laiali, peale tomatisõõridest read.Kõige peale riivjuust ja ahju küpsema, kuni on pealt kena kollane ja alt kena krõbe. Lõika ruudukesed valemiga: 1 tomat-1 ruut. Maitseb kenasti jahtunult.
  • Energiatahvlid: 200 g kaerahelbeid,150 grammi nisujahu, 2 tl kaneeli, 1 dl tumedat siirupit (või maasikakompotivedelikku), 3 spl vedelat mett, 100 g sulatatud väherasvast võid, rosinaid, peotäis päevalilleseemneid, linaseemneid. Sega kokku, määri väiksemale ahjuplaadile (üsna paks kiht, muidu pudiseb katki pärast), küpseta 175kraadiga  u 20 minutit. Lõika jahtunult  ruutudeks, paki iga tahvel eraldi toidukilesse või fooliumisse.

  • Kaneelirullid - tavalised, pärmitaignast rullid, roisnaid nii et mustab. Paki paberkotti.
  • Porgandid, õunad - kooritud, sektoriteks lõigatud. Paku korduvkasutatavast plastkarbist ja koos dipikastmega.

  • Pähkli-puuvilja segud - rösti mandleid, india ja araabia pähkeid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid. Lisa segusse rosinaid, kuivatatud aprikoos ja ploomitükke,  kuivatatud banaane, või Mustika ja pohlakrõpse. 
  • Kartulikrõpsud - lõika  kooritud kartulist õhemat sorti viilud, pane küpsetuspaberile ilma õlita, peale  soola, paprikapulbrit, basiilikut või küüslaugupulbrit ja punet, ahju 185 kraadi juurde kuni kartul on kena krõbe.  Paki küpsetuspaberist kotikesse. 
  •  Koduleib ja kõrvitsasai
  • ...
 Kui veel midagi meelde tuleb, siis täiendan. Soovitage midagi!

2 kommentaari:

  1. Aitäh ! Mina leidsin siit ideid mõnusateks ampsudeks ka mujale kui krossiraja äärde ! Muide, õunakoorijaga saab ka kartuleid just sellisteks viiludeks teha, nagu sul oma krõpsude jaoks vaja on ;).
    Kristi

    VastaKustuta
  2. Häid krõpse saab teha ka õhukesest lavashist - sutike juustu peale ja võib ka erinevat maitserohelist panna a la tüümian jms (see hakkab küll nõudma klaasi veini või õlut.....). Ja siis natukeseks ahju. Kui enne ribad-ruudud lõigata, jääb nägusam. Pärast pudiseb suvaliselt tükkideks muidu :)
    Mai

    VastaKustuta